
CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Eczacı Odası Başkanı Erol Afacan’ı ziyaret ederek eczacıların sorun taleplerini dinledi.
CHP’li vekil, Eczacı Odası Başkanı Erol Afacan’ı kendisine ait eczanede ziyaret ederek sohbet etti.
Mehmet Tahtasız konu ile ilgili bir bilgilendirme yaparak şu açıklamalarda bulundu:
Çorum Eczacılar Odası Başkanı Sayın Erol Afacan’ı sahibi olduğu eczanede ziyaret ederek, hem sorunları hem de son dönemde yenidoğan çetesi gibi sağlık konusunda gündeme gelen olumsuzluklar hakkında konuştuk.
Eczacılar olarak yaşadıkları sorunları ana başlıklar halinde sıralayan Başkan Erol Afacan, şu bilgileri paylaştı:
Son dönemde, ilaçlara yapılması beklenen zamlarla ilgili söylentiler ve piyasa beklentileri, ilaç dağıtım kanallarında ciddi kısıtlamalara neden olmuştur. İlaç depoları ve üretici firmalar, zam beklentileri nedeniyle stok yönetiminde tedbirli davranmakta ve bu durum, eczanelerimizin hastalarımıza ilaç ulaştırma süreçlerini olumsuz etkilemektedir.
Özellikle, kronik hastalıkları olan vatandaşlarımızın sürekli kullanmak zorunda oldukları ilaçlara erişimde büyük sorunlar yaşanmaktadır.
Mevcut ilaç fiyat kararnamesi, günümüz koşullarını karşılamaktan uzaktır ve bu durum, eczanelerin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir.
İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan sabit euro kuru ile güncel euro kuru arasında büyük bir fark oluşmuştur. Bu makasın açılması, ilaç tedarikinde sıkıntılar yaşanmasına neden olmaktadır.
Özellikle yenidoğan bebeklerimizin sağlığı için kritik öneme sahip olan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) aşılarına erişimde yaşanan sorunlar, ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüşmüştür.
İlaç tedarikinde yaşanan bu belirsizliğin ne kadar daha süreceği, eczanelerimiz için büyük bir endişe kaynağıdır.
Bu belirsizliğin sona ermesi ve ilaçların tekrar eczanelerimiz aracılığıyla kesintisiz şekilde hastalarımıza ulaştırılabilmesi için, Sağlık Bakanlığının ve ilgili kurumların acil olarak harekete geçmesi gerekmektedir.
İlaç fiyat kararnamesi güncellenmeli, depo ve firma stok yönetimi denetlenmeli, kritik ithal ilaçların erişimi için teşvikler verilmelidir.