Göktekin: Yılda 4070 Ton Armut Üretimi Yapılıyor

Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, Çorum’da bir yıl içerisinde 675 dekar alanda yıllık 4070 ton üretim yapıldığını söyledi.

Meclis Grubundan Başkan Aşgın’a Destek Meclis Grubundan Başkan Aşgın’a Destek

Emekli Astsubay Yüksel Apaydın, 35 dekar arazisinde yetiştirdiği armutları hasat etmeye başladı. Hasat töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, meyve ve sebze üreticiliğine dair Çorum’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Göktekin, “Teknolojinin ve yeni tekniklerin böylesi geliştiği günümüz koşulları mevsimi dışında meyve-sebze üretimini mümkün kılmaktadır. Hele de muhafaza koşullarının geliştirilmesiyle tüketim seçenekleri arttırılmış, artan seçenekler her kitleye hitap eder hale gelmiştir. Bu aşamada Müdürlüğümüz tarafından 2022 yılında DOKAP desteğiyle “Dondurarak Meyve Sebze Kurutma Ünitesi" kurularak gıdaların besin ve vitamin değerini, aromasını ve hatta kokusunu bile koruduğu sistem ilimize kazandırılmıştır. Dondurarak kurutma ile meyveler besin değerlerini %97 oranında korumaktadırlar, bu da hem mevsimi dışında tüketimi sağlayacak, hem herhangi bir katkı maddesi kullanmaya gerek kalmadan besin değerlerini kaybetmemiş meyve üretimini de tüketimini de sürekli kılacaktır. Meyve ve Sebzeleri ilk günkü tazeliğiyle korumanın bir başka yolu olan soğuk hava depoları da ilimiz sınırlarında bulunmakta, 5 adet işletme tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte ilimizde yine meyve ve sebzelerin muhafaza süresini arttıran reçel ve turşu üretimi de yapılmakta,  üretilen turşuların önemli bir kısmı başta Almanya, Gürcistan, ABD, Azerbaycan olmak üzere yaklaşık 20 farklı ülkeye ihraç edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Çorum’da yılda 4070 ton armut üretimi yapıldığını vurgulayan Göktekin, “İlimizin tarımsal arazi varlığı 555.537 ha'dır. Bu alanın 10.159 ha alanı, yani %1,8 'i Meyve ve Baharatlı Bitkiler için kullanılmaktadır. Yapacak olduğumuz meyveciliği geliştirme projeleri ile bu alanı daha da arttırmayı hedeflemekteyiz. 2024 yılından itibaren hayata geçirilecek tarımsal üretim planlamasına göre eğimi %6'nın altındaki tarım arazilerinde meyve bahçesi kurulmasına izin verilmeyecek. Bunu bir yasak olarak değil tarım arazilerimizin amacına uygun olarak değerlendirilmesi yönünde alınmış bir tedbir olarak görmemiz gerekir. Ayrıca meyve üretiminin arttırılması için Bakanlığımız tarafından sertifikalı fidan kullanan çiftçilerimize; ceviz ve badem için 800 TL, elma, armut, asma gibi diğer meyve türleri için ise dekara 600 TL destek ödemesi yapılmaktadır. Bugün burada açılışını yapacağımız Armut hasadı için ise Çorum sınırları içerisinde 155.839 adet meyve veren ağaç bulunmakla birlikte 675 da alanda yıllık 4070 ton üretim yapılmaktadır. Biliyoruz ki bu üretim bizler için yeterli değil, ancak üretimimiz teknolojinin gelişmesiyle birlikte, çağın gerekliliklerine uyum sağlayarak, çiftçilerimizin modern teknikleri benimsemesi ile artacak; ilimiz meyve sebze üretiminde daha üst sıralara taşınacak ve gerek üretimi gerekse muhafaza koşullarının geliştirilmesi ile Türkiye içerisinde söz sahibi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Zahide Yasemin Özden