‘Kazanımlarımızdan Vazgeçmeyeceğiz’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Özlem Güngör, Medeni Kanun'un bir Cumhuriyet, hukuk ve kadın devrimi olduğunu belirterek, kazanılmış haklardan geri adım atılmayacağını vurguladı.

TKDK Desteğiyle Firmasını Modernize Etti TKDK Desteğiyle Firmasını Modernize Etti

Medeni Kanun'un kabulünün 99. yıl dönümünde bir açıklama yapan CHP Kadın Kolları Başkanı Özlem Güngör, "99 yıl önce, bugün, 17 Şubat 1926'da laik Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli hukuk ve kadın devrimlerinden biri olan Medeni Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girdi. Ülkemizin nüfusunun yarısı olan kadınların toplumdaki yerini en net şekilde tanımlayan bu Kanun, kadınların birey olarak kabul edilmesi, bir kimliğe sahip olması anlamını taşıdı. Bir Cumhuriyet devrim kanunu olan Medeni Kanun, 99 yıl önce kadınların eğitim hayatına, sosyal, kültürel ve ekonomik hayata erkeklerle eşit olarak katılmalarının önündeki engelleri kaldırmış, dolayısıyla eşitlik, laik hukuk devleti temellerinin üzerinde kurallar çerçevesinde hayata geçirilmiştir." dedi.

Medeni Kanun'un 2002 yılında güncellendiğini hatırlatan Güngör, "Medeni Kanunu'nun 76. yılında, 2002 yılında, Kanun'un çağın gerisinde kalan hükümleri değiştirildi ve toplumsal yaşamın gereklerine de uygun bir şekilde düzenlemeler yapıldı. 'Aile reisliğine' dayanan aile modeli, yerini 'eşitlik' ilkesine dayalı aile modeline bıraktı. Eşit mal paylaşımı ve nafaka ile ilgili adil düzenlemeler eklendi. Evlenme yaşı, kadın ve erkek için 18 yaşından gün alma koşuluna bağlandı. Evlilik dışı çocuklar, evlilik içi çocuklarla eşit haklara sahip oldular. Onur kırıcı davranışlar, eşler için boşanma nedeni sayıldı. Ayrıca 'edinilmiş mallara katılma rejimi', yasal mal rejimi haline getirildi ve evlilik birliği içerisinde edinilen mallara diğer eş ortak oldu. Ve bu haliyle Medeni Yasa da ilk Medeni Kanun gibi kadınların hakları açısından bir devrim niteliğindedir” şeklinde konuştu.

Kadınların kazanımlarına sahip çıkacaklarını vurgulayan Güngör, açıklamasına şöyle devam etti:

Aile hukukunu mutlak eşitlik temeline oturtan ve ülkemizin tüm kadınlarının emeği ve başarısı olan Medeni Yasa'mıza yönelik bilinçli saldırıları görüyor, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak her bir üyemizle birlikte Medeni Yasa'mıza sahip çıkıyor, yasanın kadınlara tanıdığı haklardan geri adım atılamayacağı noktasında kararlılığımızı ifade etmek istiyoruz. Siyasi iktidarın her geçen gün yeni söylem ve eylemlerle hedefine aldığı ve kazanılmış haklarımızın eşitlik temelinde yaşama geçirilmesini zorunlu tutan bu yasaya sahip çıkmak da yine Cumhuriyet Halk Partisi 81 ilinde örgütlü kadın kollarının mücadelesi ve ülkemizdeki kadın örgütlerinin gücüyle mümkün olacaktır. Kadınları bu ülkenin eşit yurttaşları yapan devrimleri ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.”

Kaynak: Haber Merkezi