KÜÇÜK MEHMED AĞA
KÜÇÜK MEHMED AĞA
İstanbul’da doğan Küçük Mehmed Ağa’nın doğum yılı bilinmiyor. Erken yaşlarında Enderun’a alınır. III. Selim’in musahipliğine kadar yükselir. Saraydaki küme fasıllarına “serhanende” olarak görev yapar. Bestekarın üslubu çok sağlam ve mükemmeldir. Hepsi de klasik repertuvarımızın seçkin eserleri arasında bulunmaktadır. Klasik mektebin bütün geleneklerini, özelliklerini iyice öğrenmiş ve kavramış olanbestekâr, bilhassa evcara makamlarındaki ses örneklerinin renkleri arasında bazen durgunlaşan, şuhlaşan lirizmi bu eserlerinde karakteristik olarak bestelemiştir.
Havi usulünde Evcara Bestesi “Gelince hattımuanber o meh- cemalimize”
Evcara Ağır Semai “Kimin meftunu oldun ey peri-ruyim nihan söyle”
Evcara Yürük Semasi “Saki çekemem vaz-ı zarifhaneyi boş ko”
muhteşemEvcara klasik takımıdır. 36 klasik eser besteleyen Mehmet Ağa’nın 8 peşrev, 4 saz semaisi günümüze gelebilmiş ve 1800 de vefat etmiştir.
ÖLÜM ŞARKISI:
Zevk ve eğlence ile geçen hayatının sonucu erken çöken 3. Murat 1546-1595 ömrünün son 2 yılında halktan kaçınır ve Cuma selamlıklarına çıkmaz. Mide ağrısı ile başlayan hastalığının ilerlediği günlerden birinde gördüğü rüyanın etkisinde kalan padişah son derece üzüntüye kapılır. Kendini musiki ile avutmaya çalışır.
Bir gece Sinan Paşa köşkünde hanendelerden şu şarkıyı söylemelerini ister,
Ateş-i aşk olmada her dem sebep berbatıma
Can feda etmek ister gönlüm hemen cananıma
Muntazırım ey ecel al canım benim
Can feda etmek ister gönlüm hemen cananıma
Okunan bu son şarkıdan sonra saraya dönen padişah o gece sabaha karşı gözlerinden akan yaşlar sakalını okşarken can verir.
Devam edecek
Kaynak: Dr. M. Nazmi Özalp – Türk Musikisi Tarihi 1. Cilt (TRT)