Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, akciğer dışı tüberkülozun bulaşıcı olmayabileceği, ancak akciğer tüberkülozunun hastanın öksürmesi ya da hapşırması sonucu hava yoluyla kolayca bulaşabileceği ifade edildi. Hasta ile aynı kapalı ortamda uzun süre bulunan kişilerde bulaşma riskinin arttığı vurgulandı.
Hasta yakınları ve temaslılarının, bulaşıcı tüberküloz hastalığından korunmak için koruyucu ilaçlar ve kişisel enfeksiyon kontrol önlemleri alması gerektiği belirtilen açıklamada, maske kullanımı, doğal havalandırmanın sağlanması ve genel hijyen kurallarına uyumun önemi vurgulandı. Ayrıca, uzun süren öksürük, ateş, gece terlemeleri gibi tüberküloz hastalığı belirtileri gösteren kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiği ifade edildi.
Tüberküloz hastalığından korunmada BCG (Bacille Calmette Guerin) aşısının kullanıldığı belirtilen açıklamada, aşının doğumdan sonra ikinci ayını bitiren bebeklere aile sağlığı merkezleri ya da verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapıldığı kaydedildi. BCG aşısının, özellikle çocuklarda ağır seyreden tüberküloz hastalığını (menenjit ve miliyer TB) önlemede etkili olduğu vurgulandı.
Tüberküloz hastalığının, yalnızca düzenli ilaç kullanımı ile tedavi edilebileceği vurgulanan açıklamada, etkili ve düzenli bir tedavi ile bulaştırıcılığın genellikle 2-3 haftada sona erebileceği belirtildi. Tüberküloz tanısı alan hastaların ilaçlarının Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlandığı ve tedavi süreçlerinin izlendiği ifade edildi.
Hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarının en önemli faktör olduğu belirtilerek, bu nedenle ilaçların doğrudan gözetimli tedavi uygulamasıyla verildiği kaydedildi. Hastaların, bir sağlık görevlisi eşliğinde ilaçlarını alarak tedaviye sadık kalmalarının teşvik edildiği, bu yaklaşımın tedavi sürecinin başarı oranını artırdığı ve hastaların motivasyonunu yükselttiği vurgulandı.
Açıklamada, Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulamasına düzenli katılan hastalara, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde şartlı nakdi yardım yapıldığı, devletin sağladığı bu maddi desteğin tüberküloz sebebiyle yaşanan ekonomik kayıpların yükünü hafiflettiği belirtildi.