Bayram Geldi Hoşgeldi, Sofralar Çeşitlendi!
Hem içimizin hem dışımızın hem de sofralarımızın dolup taştığı o bayramlar…Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir.
Kurban Bayramı, ne kadar et tüketimi ile bağdaştırılsa da tatlı, börek, kurabiye gibi kalorilibesinlerde tüketilir. Bayram da diyet tabi ki olmaz ancak dengeleme mutlaka yapılmalıdır.
Etlerin Hazırlanması Ve Pişirilmesi
Kurban Bayramı’nda kesilen etler hemen tüketilmemelidir. Hayvan kesildikten sonra kasların kasılmasından dolayı,
rigormortis denilen ölüm sertliği gerçekleşir. Bu nedenle, kesimden hemen sonra tüketilen kurban eti serttir. Pişirilmesi ve sindirilmesi zordur. Ölüm sertliğinin geçmesi için en az 24 saat geçmesi gerekir.
Etin dokuları arasında göremediğimiz yağlar vardır, bu yüzden bütün görünür yağlar temizlenmelidir. Et pişirirken, kuyruk yağı, iç yağ eklemek sıklıkla yapılan hataların başında gelir. Etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmelidir.
Etleri pişirirken yağda kavurma ya da kızartma yöntemlerinin kullanılması hem fazla yağ alımına hem de yüksek ısıl işlem kaynaklı kanserojen madde oluşumuna neden olacaktır.
Geleneksel mangal ritüelleri gerçekleşecekse de etin kömürleşecek şekilde kızartılmamasına dikkat edilmelidir. Etin ateşe çok yakın pişirilmesi B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar.
Etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi durumunda, hayvanlardan insanlara birçok hastalığın bulaştığı unutulmamalıdır. Bu yüzden etin iyi piştiğinden emin olunmalıdır.
Etlerin Saklanması
Etleri; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanması en sağlıklı yöntemlerden biridir. Dondurulmuş çözdürülmüş ürünlerin, tekrardan dondurulması sağlıksız olduğundan kullanılacak miktarlar kadar poşetlemek en doğrusudur.Buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha uzun süre saklanabilir.
Bayramda Dengelemek İçin 5 Öneri
Et, tatlı, börekvs derken lif alımına dikkat edilmediğinde kabızlık durumu oluşur. Bu yüzden et tüketirken mutlaka yanında meyve ve sebze tüketerek lif alımı sağlanmalıdır.Örneğin etin yanına bol limonlu bir salata ile hem lif alabilir hem de etten alınan demirin emilimini artırabilirsiniz.
Vücuda alınan toksinlerin atılması için çay-kahve derken suyun unutulmaması gerekir. Mutlaka yaklaşık 2-2,5 litre suyu tüketilip günlük ihtiyaç karşılanmalıdır. Ayrıca çay-kahve tüketimine dikkat edilmeli, fazla miktarda kafein alınmamalıdır.
Ziyaret edilen yerlerdeikram edilen her tatlıyı her böreği kimse tüketmek zorunda değildir. Bu nokta da sınır koymak çok önemli. Yenilen her şeyi farkında olarak ve açlık tokluk sinyallerine dikkat ederek tüketilmeli ve mide zorlanmamalıdır.
Çok hızlı yemek yerine yenilenleri uzun çiğnemekte hem porsiyon kontrolünde hem de sindirim kolaylığında önemli bir adımdır.
Günlük 30-45 dk arası yürüyüş yapmak sindirime yardımcı olur.