HER 5 KİŞİDEN 1’İNDE YAĞLI KARACİĞER!
Karaciğer yağlanması hem dünyada hem de ülkemizde oldukça yaygındır. Karaciğerin normal yağ içeriği yaklaşık yüzde 10’dur. Bu oranın artması bir sağlık sorunudur.
Fazla kilo ve özellikle karın bölgesi yağlanması, hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol kullanımı, bazı ilaçlar gibi birçok neden karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır.
En yaygın semptomu sağ üst karın bölgesinde dolgunluk hissi ve ağrıdır.Halsizlik, yorgunluk, mide bulantısı, ciltte pullanmagibi diğer belirtiler de görülmektedir.
Kan tahlillerinde ALT, AST değerlerinin yükselmesi ve diğer tıbbi muayeneler sonucu tespit edilir.
2 diyabet, hipertansiyon,insülin direnci ve polikistikover ile ilişkili olduğu için önemli bir sağlık sorunudur.
İlerlememiş karaciğer yağlanmasında sadece egzersiz ve beslenme planıyla hastalığın ilerlemesi durdurulabilir hatta iyileşme sağlanabilir. Obez ve kilo fazlalığı olan bireylerin kilo vermesi sağlanarak hastalık tedavi edilebilir. İlerlemiş olan karaciğer yağlanmalarında beslenmeye ek olarak ilaç tedavisi ve hatta aşırı ilerlemiş olan hastalarda cerrahi müdahale uygulanabilir.
KARACİĞER YAĞLANMASI İÇİN10 ÖNERİ
- Günlük beslenmede glisemik indeksi ve yükü düşük besinleri tercih edilmelidir.
- Fruktoz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Paketli gıdaların tüketimini azaltarak özellikle hazır meyve suları, gazlı içecekler ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Meyve tüketimi ise günlük alınması gereken miktar kadar olmalıdır.Günlük 5 porsiyondan fazla meyve tüketilmemelidir.
- Yüksek yağlı gıdalardan, kızartmalardan, işlenmiş gıdalardan, şarküteri ürünlerinden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır.
- Özellikle antioksidandan zengin ve E vitamini kaynağı olan zeytinyağı, ayçiçekyağı, badem, ceviz ve yer fıstığı beslenme programlarına eklenmelidir.Bu faydalı diye sürekli tüketilecek anlamına gelmez. Günlük yağ alımı sınırlanmalı. Beslenmede kullanılan yağlar sağlıklı olanlardan tercih edilmelidir.
- Et seçerken yağlı etler değil orta yağlı-az yağlı tercih edilmelidir. Sakatat ve şarküteri ürünleri aşırı tüketilmemelidir. Tereyağı, iç yağ ve kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar sık tercih edilmemelidir. Kısacası hayvansal yağ tüketimine dikkat edilmelidir.
- Beslenmede yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, yer fıstığı, baklagiller gibi lesitin içeren gıdalar mutlaka olmalıdır.
- Özellikle enginar ve kereviz gibi karaciğer dostu besinlere beslenmede yer verilmeli. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır.
- Brüksel lahanası, brokoli gibi turpgillerden sebzeler ile ilgili yapılan çalışmalar karaciğerinizdeki doğal detoksifikasyon enzimlerini arttırmaya, karaciğeri hasardan korumaya ve enzim seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini belirtiyor.
- Kilo problemi varsa egzersiz ve diyet ile birlikte mutlaka kilo kaybı sağlanmalıdır.
- Alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.