Tevhid ve Şehadet
Bir kelime düşünün; kişiyi mümin ve Müslüman eylesin. Bir söz düşünün; bizleri kula kul olmaktan kurtarıp sadece Allah'a kul yapsın. Bir cümle düşünün; hayatımızın anlamını, yaratılışımızın gayesini ifade etsin. Bir söz düşünün ki; insanın ahiretini ve ebedi hayatını kurtarsın... İşte bu söz, işte bu cümle; Kelime-i Tevhit ve Şehadettir.
Kelime-i Tevhit ki; "La ilahe illallah Muhammeden Resulullah" Anlamı: Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed onun Resulüdür.
Kelime-i Şehadet ki; "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve Resulüh" Anlamı: "Şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki Muhammed onun kulu ve Resulüdür." Başka bir ifade ile "Ben Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına, Muhammed'in onun kulu ve elçisi olduğuna inanır ve tanıklık ederim." demektir. Şehadet söylemek, kalbiyle tasdik etmek, Müslüman olmak için temel şarttır. Bu, imanın özüdür.
İslam'a girişin temel şartı olan şehadet cümlesi, Tevhid'i ve Hz. Muhammed'in Peygamberliğini ifade eder. İslam dinine giriş sözleşmesi olarak kabul gören, İslam'ın özünü oluşturan kelime-i şehadet, iki temel üzerine kurulmuştur. Kelime-i şehadetin birinci kısmı olan "Eşhedü en la ilahe illallah" sadece Allah'a kul olunması, kula kulluk edilmemesi, Allah'tan başka kimseye boyun eğilmemesi anlamına gelir. Bu söz öyle bereketli bir anlam içerir ki, her muhtaç aradığını onda bulur. Diğer ikinci kısmı ise "ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve Resulüh" İslam Peygamberi Hz. Muhammed (SAV)'in Peygamberliğini kabul edip ve tasdik etmektir. Bu söz; Allah bizleri yarattı ve başıboş bırakmadı, rızasına uygun bir hayatı nasıl yaşayacağımızı öğretmek için bizleri önemsedi, elçiler gönderdi. Bizleri son Peygamber Muhammed Mustafa'ya ümmet olmakla şereflendirdi. Bizler, Kur'an ile birlikte Peygamberimizin sünnetine ve rehberliğine tabi olacağız diye söz vermek demektir. Unutulmamalıdır ki; Kelime-i şehadet ilk ve ikinci kısmıyla bir bütündür.
Şüphesiz ki, sözlerin en güzeli Allah'ın varlığını ve birliğini anlatan ve her Peygamber'in tebliği ve temel hareket noktası "Lâ ilahe illallah" tevhididir. Kelime-i tevhit birleştirme, birleme demektir. Tüm semavî dinlerin ortak inanç esaslarının temelini teşkil eder. Allah Teâlâ'nın göndermiş olduğu elçilerinin tümüne vahyettiği ve insanlara tebliğ edilmesini istediği en önemli husus, tevhit inancının esasını teşkil eden bu kutsal kelimedir. Arş-ı alem üzerinde de yazılı bulunan bu mübarek ve kutsal kelimeyi, manasını, amacını idrak içinde gönül toprağına ebediyet tohumu olarak atmak, ilim ve irfan suyuyla sulamak, kökü derinlerde, dalları göğe yükselmiş her an meyve veren bir ağaç gibi feyizli kılmak, Allah'a dosdoğru iman eden kimsenin tek amacı olmalıdır. Çünkü kalpte yeşeren Kelime-i tevhit ağacı imanı oluşturur. İbadetler, hayırlar, iyilikler ve güzel ahlak bu ağacın aralıksız verdiği meyvelerdir. Her zaman meyve vermesinden maksatsa, kulun gece gündüz Allah'ı zikretmesidir. Hayatımızın devamı için içtiğimiz su, hava, nefes ne kadar önemli ise, manevî hayatımız için de Lâ ilahe illallah kelime-i tevhit de onun kadar, ondan daha fazla ehemmiyet arz eder. Nitekim Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır:
"La ilahe illallah sözü cennetin anahtarıdır."
İlk söz olarak çocuklarınıza güzel bir şekilde "La ilahe illallah..." demeyi öğretiniz.
"Kim samimiyetle Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna şehadet ederse, Allah ona cehennemi haram kılar." (Müslim)
Üzülerek ifade ediyorum ki! Sosyal medyada spiker rastgele vatandaşlara soruyor: Şehadetin anlamını biliyor musunuz? Cevapların içinde doğru olanlar da vardı ama önemli olan çoğunluğun bilmemesiydi. Kimi anlamını bilmiyor, kimi Peygambere salavat diyor, kimi unuttum, kimi okulda öğretmediler, kimi beş vakit namazdır... diyor. Günde beş vakit okunan ezanda da tekrarlanan bu cümleyi sanki ilk kez duyuyorlar gibi... Yani içler acısıydı halimiz.
Kelime-i şehadet İslam'ı bir bütün olarak kabullenme ve yaşama sözleşmesidir. Müslüman'dan beklenen de bu sözleşmenin gereklerini yerine getirmesi ve dünyada ahiret yurdu cennetini kazanmaya çalışmasıdır. Kelime-i Tevhit, şehadeti söyleyen ve bunun gereklerini hem ibadet hem ahlak boyutuyla hayatına aktaran bir Müslüman, şehadeti ile imanın tadını tatmış olup ahirette de mahsun olmayacaktır.
Ne kadar güzel söylemiş Mehmet Akif Ersoy;
"İmandır o cevher ki, ilahi ne büyüktür! İmansız olan paslı yürek, sinede yüktür!"
Selam ve dua ile...