Rahmet Mevsimi Üç Aylar
Üç aylar, recep ile başlayan şaban ile devam eden ramazan ile son bulan ayların adıdır.
1 Ocak 2025 Çarşamba günü üç aylara (Recep, Şaban, Ramazan) girmiş bulunmaktayız. Bizleri bu mübarek aylara kavuşturan Rabbimize hamdu senalar olsun. Bir yılda bulunan beş mübarek kandilin dört tanesinin bu üç aylarda bulunması, üç ayların ne kadar faziletli ve değerli olduğunu bizlere göstermektedir. Bir yılda bulunan kandiller sırasıyla; Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili, Kadir Gecesi bu dördü üç aylar içerisinde, diğeri ise Hicri Rebiülevvel ayının 12. gecesi kutlayacağımız Peygamberimizin doğum günü olan Mevlid-i Nebi’dir.
1 Ocak Çarşamba günü üç ayların başlangıcı, aynı zamanda Ramazan’ın müjdecisi olan Recep ayının da ilk günüdür. Bizleri Ramazan ayına hazırlayan mağfiret mevsiminin ilk ayı olan Recep ayı, içinde iki kandil gecesi olması hasebiyle ayrı bir değer ve fazilet katmaktadır. Recep Ayı’nın ilk cuma gecesi Regaip Kandili, 27. gecesi ise Miraç Kandilidir. Üç ayların ilk kandili olan Regaip gecesi, Allah’ın lütuflarının sağanak sağanak yağdığı ihsanla dolu kıymetli bir gecedir. Allah Resulü bu gecelerde yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini haber verir. Allah Teala bu gece hürmetine müminlere birçok ihsanlar ve ikramlarda bulunur. Gündüzünü oruçlu, gecesini ibadetlerle ihya etmek çok faziletlidir. Miraç kandili ise; Peygamberimizin semaya yükselişini ve Allah’ın katına çıkışını ifade eder. Şaban ayında ise Berat Kandili vardır. Ramazan ayı ise baştan sona rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Ramazan ayında, bin aydan daha hayırlı olan Kur’an-ın indiği mübarek kadir gecesi vardır. Allah’ın kelamını bu aylarda daha fazla okumalı, anlamalı, hayata aktarılarak yaşanmalı ve anlatılmalıdır. Okumayan, okuyup anlamayan, anlayıp hayata aktarmayan Kur’an-ı mahzun bırakan insanlardan olmamalıyız.
Öyle bir çağ da yaşıyoruz ki! İnsanların dini hassasiyeti azalmış, dünya menfaati, makam endişesi, nefsani arzuların tesiri, mal hırsı dinî değerlerin üstüne çıkmıştır. Üç aylar kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından çok önemli bir zaman dilimidir. Derin bir tefekkürün, kapsamlı bir nefis muhasebesinin yapılması için mühim bir fırsattır. Bu muhasebeyi yaparken de kendimize sormalıyız; Allah’ı seviyorum, Müslümanım elhamdülillah diyorum, kulluk vazifemi yapabiliyor muyum?... Peygamberimi seviyorum, canım Peygamberim diyorum, onun davranışını, hal ve hareketlerini örnek alıyor muyum, onun sünnetine uygun yaşayabiliyor muyum?... Kitabım Kur’an’dır diyorum, onu alıp okuyor muyum, anlayıp okuyarak emirlerine sarılıp yasaklarından kaçınıyor muyum?... Allah’ın nimetlerini yiyorum, şükrümü eda edebiliyor muyum?... Cennet istiyorum, ona layık neyim var? ... Cehennemden kurtulmak için kötülüklerden uzak durabiliyor muyum?... Kendi ayıplarımı görüp, düzeltmek yerine başkalarının ayıplarıyla neden uğraşıyorum?... Hep kendim için çalışıp durdum, bugüne kadar Allah için ne yaptım; kaç yetimi doyurup üstünü giydirdim, başını okşadım?... Benden sonra insanlığa hizmet edecek malımdan, ilmimden, neslimden bir eser bırakabildim mi?... Ölüm hak diyorum, ölüm için hazırlandım mı, şu an ölüme hazır mıyım ...
Kıymetli okurlar;
Bu mübarek ayları fırsat bilip Rabbimize daha fazla yönelmeli; darlık ve rahatlık, gece ve gündüz, sağlık ve hastalık halinde her daim Allah’la beraber olmalı, tövbeyi artırıp günahlardan arınmalı, nafile, kefalet ve kaza şeklinde oruç tutmaya özen gösterilmeli, Kur’an tilaveti arttırılmalı hem kendimiz hem de tüm Müslümanlar için dualar etmeliyiz. Bu aylar her Müslümanın nefsiyetini kuvvetlendirdiği, hem de ümmet olarak sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın arttığı ay olmalıdır. Her konuda ebedi rehberimiz Allah Resulünü örnek almalıyız. Allah’a kul olmaya gayretli olup; Kur’an, namaz, dua, infak ve diğer ibadetlerle Allah’ın rızasını almaya çalışmalı, O’nun razı olduğu kullarından olmalıyız.
Sevgili Peygamberimizin (SAV) üç aylar girdiğinde yapmış olduğu dua ile; “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl. Bizleri Ramazan’a kavuştur” Âmin.
Üç aylarımız mübarek olsun. Selam ve dua ile...